ترجمه هامیک رادیان
تحقیق تازهای که در نشریة بهداشت عمومی اروپا(یی) منتشر شده است آشکار میسازد که بچههای فقیرتر حدود 3 بار بیشتر از همسن و سالهای ثروتمند خود در معرض خطر چاقی قرار دارند. اما پرسش مهم این است: چرا؟
بر مبنای نظر نویسندگان مطالعه که از سوی پروفسور «ایوون کلی» از کالج دانشگاهی لندن هدایت میشود، چاقی به گسترش بسیاری از بیماریهای مزمن که بار بسیار مهم سلامتی و اقتصادی همراه دارند منجر میشود.
آنها توضیح میدهند که بچههای دچار اضافه وزن و چاق در سراسر عمر خود در ریسک بالاتری برای چاقی قرار خواهند داشت.
به علاوه بچههای دچار اضافه وزن و چاقی با خطر کمبود عواید اجتماعی و اقتصادی بالاتر – هم در دورة کودکی و هم در بزرگسالی – مواجهند.
به همین نحو علل نهفته در بستر چاقی کودکان عرصهای مهم برای مطالعه در چشماندازهای فیزیولوژیک، اقتصادی و بهداشت عمومی است.
محققان مینویسند، "شواهد محدودی در مورد ریسکفاکتورهای رقیق کنندة نابرابری درآمدی در اضافه وزن و چاقی کودکان" موجود است، بنابراین آنها خواستند در این مورد تحقیق کنند که "چرا این نابرابری همچنان که بچه بزرگتر میشود گسترده میگردد."
برای انجام مطالعة خود، تیم تحقیق از مطالعة طولی هزاره (MCS) که نزدیک 20000 خانواده را در بریتانیا پوشش میدهد استفاده کرد.
"علل ساختاری نابرابریهای اقتصادی اجتماعی نیاز به ردیابی دارد"
بچههایی که به عنوان بخشی از تحقیق در مطالعه تحت ردیابی قرار گرفتند در سن 5 سالگی و سپس در سن 11 سالگی بررسی شدند.
به علاوه محققان در جنبههای متعددی از محیط زندگی و رفتارهای سلامت نظیر سیگاری بودن مادر در طول دوران بارداری، مدت زمان شیردهی کودک از پستان مادر و اینکه غذاهای جامد زیر سن 4 ماهگی به کودک داده میشده یا خیر، دقیق شدند.
تیم تحقیق همچنین به بررسی این موضوع پرداخت که مادر دچار اضافه وزن یا چاقی بوده است.
نتایج، پیوندی قوی میان فقر و چاقی کودکان نشان داد؛ در سن 5 سالگی احتمال چاقی بچههای فقیر در مقایسه با همسالان آنها که دارای پسزمینة اقتصادی اجتماعی بهتر بودند دو برابر بود.
به طور دقیق، 6/6٪ بچههای فقیرترین پنج خانواده در نمونه چاق بودند در حالی که 5/3٪ آنها در پنج خانوادة ثروتمند چاق بودند.
به علاوه تیم تحقیق دریافت که در سن 11 سالگی، با چاقی 9/7٪ از فقیرترین پنج خانواده و فقط 9/2 از پنجمین ثروتمندترین خانوادهها، شکاف مزبور افزایش یافته است.
محققان وقتی به تأثیر رفتار فیزیکی با مقایسة تواتر ورزش یا نرمش، بازیهای فعال با والدین، تماشای تلویزیون یا ساعات سپری شده با کامپیوتر، دوچرخهسواری و زمان خواب کودکان پرداختند وارد جزییات بیشتری شدند.
محققان همچنین به عادات غذایی روزانه، شامل صرفنظر کردن از صبحانه، و خوردن میوه و مصرف نوشیدنیهای شیرین دقیق شدند. ورزش کردن به مدت بیش از سه بار در طول هفته، زودتر به بستر خواب رفتن و مصرف منظم میوه به شکل مثبتی با روند نزولی در مؤلفههای وزن مرتبط بود.
به هر حال سیگاری بودن مادر در طول حاملگی و شاخص تودة بدن مادر به صورت منفی با مؤلفههای وزن مرتبط بود.
در تفسیر یافتههایشان پروفسور کلی میگوید: "علتهای "ساختاری" نابرابری های اقتصادی اجتماعی با چاقی "ارثی" از طریق فاکتورهای سبک زندگی که با درآمد پایین منحرف میشوند، درهم تنیدهاند. مداخلة زودرس توسط والدین آشکارا نیروی بالقوة زیادی دارد. و شواهد مطالعة ما عنوان میکند که این باید پیش از تولد یا حتی "تصور" آن لحاظ شود."
پروفسور کلی و تیم او مینویسند که شاخصهای سبک زندگی "ناسالم" در مطالعه را میتوان به مثابة یک ریسک 20٪ بیشتر برای چاقی کودکان در نظر گرفت.
محدودیتهای مطالعه
با وجود برخورداری مطالعه از نمونههای یک مجموعة بزرگ ملی، محققان به برخی محدودیتهای مطالعه اذعان دارند. در درجة نخست مدلها قادر نبودند تا به طور کامل نقش نابرایهای درآمدی را در چاقی کودکان توضیح دهند، که این مطرح میکند که برخی ریسک فاکتورهای دیگر باید در کارهای بعدی لحاظ شود.
ثانیاً، محققان قادر نیستند به این نتیجه برسند که یک پیوند سببی (علّی) میان ریسکفاکتورها و نابرابریهای درآمدی در اضافه وزن و چاقی وجود دارد.
و سرانجام، با وجود اینکه شاخص تودة بدن مادر در مقولة "رژیم غذایی محیطی" لحاظ شده این هم به همان اندازه میتواند بازتاب دهندة ژنتیک در مقابل محیط باشد.
در عین حال محققان میگویند که تحقیق بیشتر باید در این عرصه صورت گیرد، تا فرآیندهای نهفتة درگیر در اضافه وزن و چاقی کودکان را با فاکتورهای اجتماعی، محیطی و بیولوژیک درگیر کند. آنها میافزایند: "تعداد اندکی از مطالعات نیز آشکار کردهاند که نابرابریهای اقتصادی اجتماعی در اضافه وزن یا چاقی کودکان در دوران کودگی نقش دارند. این نابرابریها احتمالاً با دسترسی به منابع و / یا آگاهی والدین فقیرتر که ممکن است رفتارهای سلامت بدتری را تجربه کنند توضیح داده میشود.
نظرات (0)