وِسِکتومی [وازکتومی] نوعی عقیم کردن دایمی است که با پیشگیری از ورود اسپرم به درون منی مانع از تحقق بارداری میشود. وازکتومی شامل بریدن یا انسداد مجرای وابران [مجرای خروج اسپرم] است، دو لولهای که اسپرمها را از بیضهها به مجرای ادرار حمل میکنند. وازکتومی یک شکل بسیار مؤثر پیشگیری از بارداری به واسطه مرد است اما 100 درصد قابل اعتماد نیست. تقریباً 1 تا 2 زن از هر 1000 زن در سال پس از وازکتومی شریک زندگی خود کماکان باردار میشوند. اگرچه عمل وازکتومی ایمن است برخی از مردان پس از انجام آن دچار درد و مشکلات دیگری میشوند.
باروری و ناباروری
ناباروری زنان - تشخیص و درمان
درمان ناباروری به علت آن، سن زن، مدت زمان ناباروری شخص و ترجیحات شخصی بستگی دارد. از آنجا که ناباروری اختلال بغرنجی است، درمان مستلزم هزینه، نیروی جسمانی، و صرف زمان و جنبههای روانشناختی قابل ملاحظهای است. اگرچه برخی زنان برای تجدید توان باروری به یک یا دو درمان نیاز دارند این احتمال وجود دارد که به چند نوع مختلف درمان در این مورد نیاز باشد. درمان را میتوان یا از طریق تجدید باروری به واسطه مصرف دارو یا عمل جراحی پیگیری کرد یا به بارور شدن زن از طریق توسل به تکنیکهای پیچیده این کار را انجام داد.
ناباروری مردان - تشخیص و درمان

شواهد مربوط به امکان یا میزان کمک مکملها یا گیاهان دارویی برای افزایش ناباروری مردان هنوز محدود است
شواهد مربوط به امکان یا میزان کمک مکملها یا گیاهان دارویی برای افزایش ناباروری مردان هنوز محدود است. هیچیک از این مکملها هیچ اختلال زیربنایی خاصی، مثل نقص مجرای اسپرم یا اختلال کروموزومی را درمان نمیکند. برخی مکملها ممکن است فقط در صورتی که شخص دچار کمبودی باشد مفید واقع شوند. مکملهای دارای پشتوانه تحقیق که نشان دهنده فواید بالقوه در بهبود تعداد یا کیفیت اسپرم بودهاند عبارتند از: دانه سیاه (نیگلا ساتیوا)، کوآنزیم Q10، فولیک اسید، شاهبلوط هندی (اِیسکین)، ال-کارنیتین، جینسنگ پاناکس، زینک.
داروهای باروری برای زنان - انواع، کاربردها، و عوارض جانبی

در میان حدود 10 درصد موارد ناباروی پزشک قادر به تعیین علت ناباروری نیست. اصطلاح پزشکی مورد استفاده برای این مورد ناباروری با علت غیر قابل توضیح است.
داروهای باروری میتوانند مشکلات بسیاری را برطرف کرده شانس لقاح و حفظ بچه تا زمان زایمان را افزایش دهند. این داروها مشکلات خاصی را رفع میکنند، بنابراین فرد باید آنها را صرفاً بر مبنای توصیه پزشک مورد استفاده قرار دهد. مصرف داروهای باروری بدون تشخیص نوع مشکل ضرورتاً باعث افزایش شانس بارداری نمیشود. بر مبنای اعلام CDC در سطح ایالات متحد آمریکا 12 درصد زنان سنین 15 تا 44 سال دچار مشکل در باردار شدن هستند. ناباروری ممکن است بر اثر وجود مشکلاتی در مرد یا زن ایجاد شود. اغلب پزشکان توصیه میکنند که اگر زنان نتوانند در طول 12 ماه یا بیشتر باردار شوند یا دچار سقط جنین ناخواسته گردند باید در پی درمان باشند.
ناباروری زنان - علایم و علل
ناباروری به عنوان ناموفق بودن تلاش برای باردار شدن (علیرغم مقاربت جنسی مکرر) به مدت یک سال تعریف میشود. ناباروری زنان، ناباروری مردان یا ترکیبی از این دو مبتلابه میلیونها زن و مرد در سطح جهان است. تخمین زده شده که 10 تا 18 درصد زوجها در باردار شدن یا وضع حمل موفق دچار مشکل هستند. ناباروری در یکسوم موارد ناشی از عوامل مربوط به زن و در یکسوم موارد نتیجه عوامل مرتبط به مرد است. در مابقی موارد علت ناباروری یا ناشناخته بوده یا نتیجه ترکیبی از عوامل مربوط به زن و مرد است. تشخیص علل ناباروری زنان ممکن است دشوار باشد. درمانهای متعددی در دسترس است، که استفاده از آنها به علت ناباروری بستگی دارد.
الیگواسپرمی یا کمبود تعداد اسپرم چه عللی دارد؟
اُلیگواسپرمیا [الیگواسپرمی] اختلالی است که در آن تعداد اسپرم کمتر از 15 میلیون در هر میلیلیتر مایع منی است. علل تناسلی و غیر تناسلی بسیاری برای این اختلال عنوان شدهاند اما در اغلب موارد علت آن ناشناخته است. الیگواسپرمی علت ناباروی در تقریباً یکسوم زوجهایی است که برای تشکیل نطفه به دنبال استفاده از تکنیکهای کمک باروری هستند.
علایم، علل، تشخیص، و درمان سندرم تحریک بیش از حد تخمدان

علت بروز سندرم تحریک بیش از حد تخمدان به طور کامل درک شده نیست، اگرچه ورود میزان بالایی از گونادوتروپین جفتی انسان (HCG) - نوعی هورمون که معمولاً در طول بارداری تولید میشود - به درون بدن نقشی در این مورد بازی میکند
سندرم تحریک بیش از حد تخمدان به زنانی لطمه میزند که داروهایی هورمونی تزریقی برای تحریک توسعه تخمک در تخمدانهای خود دریافت میکنند. این سندرم ممکن است در زنانی که تحت بارورسازی در محیط آزمایشگاهی (IVF)، القاء تخمکگذاری یا تلقیح داخل رحمی قرار دارند، رخ دهد. وجود هورمون به میزان بیش از حد در بدن میتواند به سندرم تحریک بیش از حد تخمدان (OHSS) منتهی شود، که در آن تخمدانها متورم و دردناک میشوند. شمار اندکی از زنان ممکن است به اشکال شدید سندرم تحریک بیش از حد تخمدان مبتلا شوند که میتواند سبب افزایش وزن سریع، درد در ناحیه شکم، استفراغ و تنگی نفس گردد. با شیوع کمتر، سندرم تحریک بیش از حد تخمدان در طول درمان باروری با استفاده از داروهای خوراکی مثل کلومیفن (کلومید، سروفن) رخ میدهد. گاهی از اوقات نیز سندرم تحریک بیش از حد تخمدان به شکل خود به خودی و بدون ارتباط به درمانهای باروری ایجاد میشود.