• کالین استوری، دکتر دِبرا سولیوان
• ترجمه محمدقاسم رافعی
[مطالب این مقاله:]
• انواع
• علایم
• علل
• درمان
• در بزرگسالان
• پیشگیری
بیماری قلبی مادرزادی چیست؟
بیماری قلبی مادرزادی یا نقص مادرزادی قلب، نوعی ناهنجاری قلب است که فرد از زمان تولد دچار آن است. این مشکل میتواند بر موارد زیر تأثیر منفی بگذارد:
• دیواره قلب
• دریچههای قلب
• رگهای خونی قلب
انواع متفاوتی از نقایص مادرزادی قلب وجود دارد. آنها ممکن است موارد ساده را که سبب هیچ علامتی نمیشوند تا مسائل پیچیدهای را که باعث ایجاد علایم شدید و تهدید کنندۀ زندگی میشود، شامل گردند.
بر مبنای اعلام CDC، در حال حاضر فقط در ایالات متحد آمریکا 1 میلیون فرد بزرگسال و 1 میلیون کودک با نقایص مادرزادی قلب به زندگی خود ادامه میدهند. درمانها و پیگیریهای درمانی برای این گروه از بیماریها در طول یک دهه گذشته به شکلی چشمگیر پیشرفت داشته است، بنابراین به تقریب تمامی کودکان دچار این نقایص تا دوران بزرگسالی زنده میمانند. برخی از آنها نیاز به مراقبت مداوم بیماری در سراسر زندگی خود دارند. به هر حال، بسیاری از مبتلایان علیرغم بیماری مبتلابۀ خویش زندگی پربار و سازندهای را به پایان میبرند.
انواع بیماری قلبی مادرزادی
اگرچه انواع متفاوتی از نقایص مادرزادی قلب وجود دارد، آنها را میتوان به سه دسته اصلی تقسیمبندی کرد:
• در نقص دریچهای قلب، دریچههای درون قلب که کار هدایت جریان خون را بر عهده دارند ممکن است بسته یا دچار نشتی باشند. این وضعیت باعث ایجاد اختلال در توانایی قلب برای پمپاژ صحیح خون میشود.
• در نقایص مربوط به دیوارۀ قلب، دیوارههای طبیعی که بین محفظههای سمت چپ و راست و بالا و پایین قلب وجود دارند به شکل کامل توسعه پیدا نمیکنند که این باعث میشود تا خون به قلب برگردد یا در جاهایی که نباید، جمع شود. این نقص بر قلب فشار میآورد تا ناچار بیشتر کار کند که نتیجۀ آن افزایش فشار خون است.
• در نقایص مربوط به عروق خونی، شریانها و وریدهایی که وظیفۀ انتقال خون به سراسر بدن و برگشت خون به قلب را بر عهده دارند درست کار نمیکنند. این اختلال جریان خون را کاهش داده یا مسدود میکند که نتیجۀ آن بروز عوارض مختلفی برای سلامت فرد است.
بیماری قلبی مادرزادی سیانوتیک و اسیانوتیک
بسیاری از پزشکان بیماری قلبی مادرزادی را به دو طبقه بیماری قلبی مادرزادی سیانوتیک و بیماری قلبی مادرزادی اسیانوتیک تقسیم میکنند. در هر دو نوع مزبور، قلب قادر به پمپاژ خون به میزان مورد نیاز نیست. تفاوت اصلی در میان این دو نوع آن است که بیماری قلبی مادرزادی سیانوتیک سبب ایجاد کمبود اکسیژن در خون میشود، حال آنکه نوع اسیانوتیک باعث بروز چنین پیامدی نمیشود. نوزادان دچار کمبود اکسیژن ممکن است به حالت بینفسی دچار شده و رنگشان کبود شود. نوزادانی که در خون آنها میزان کافی اکسیژن وجود دارد دچار علایم مزبور نمیشوند اما کماکان این امکان هست که در ادامۀ زندگی خود دچار عوارضی مثل هیپرتانسیون شوند.
علایم بیماری قلبی مادرزادی
بیماری قلبی مادرزادی به طور معمول در هنگام انجام سونوگرافی بر روی مادر باردار مشخص میشود. اگر برای مثال پزشک متوجه وجود صدایی غیر نرمال شود، وی ممکن است برای تحقیق بیشتر در مورد موضوع برخی تستها را در دستور کار قرار دهد. اگر تشخیص محرز شود پزشک برای اطمینان از حضور متخصص متناسب در زمان زایمان اقدام خواهد کرد.
در برخی موارد، علایم نقص مادرزادی قلب ممکن است تا زمان کوتاهی پس از تولد بروز نکنند. نوزادان دچار نقایص قلب ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
• کبودی لب، پوست، انگشتان دست، و انگشتان پا
• بینفسی یا دشواری در تنفس
• مشکل در تغذیه
• کمبود وزن در هنگام تولد
• درد قفسه سینه
• تأخیر رشد
در دیگر موارد علایم نقص مادرزادی قلب ممکن است تا سالها پس از تولد بروز نکنند. وقتی این علایم ظاهر شوند میتوانند شامل موارد زیر باشند:
• ریتم قلبی غیر نرمال
• سرگیجه
• دشواری تنفسی
• غش کردن
• ورم
• خستگی مفرط
علل بیماری قلبی مادرزادی
بیماری قلبی مادرزادی بر اثر بروز مشکلی در شکلگیری اولیه ساختار قلب بروز میکند. این نقیصه به طور معمول با جریان نرمال خون در قلب تداخل ایجاد میکند که میتواند باعث ایجاد مشکلات تنفسی شود. اگرچه محققان به طور دقیق نمیدانند که چرا قلب از شکلگیری صحیح بازمیماند، عللی که در این مورد مطرحند عبارتند از:
• نقایص قلبی ممکن است در نسلهای مختلف خانواده ادامه داشته باشد
• مصرف برخی داروهای تجویز شده برای دوران بارداری بچه را در ریسک بالاتری برای ابتلاء به نقایص قلبی قرار میدهد.
• مصرف مشروب الکلی یا مواد مخدر در طول بارداری میتواند ریسک ابتلاء به نقایص قلبی را در بچه افزایش دهد.
• مادرانی که در طول سه ماهه اول بارداری دچار یک عفونت ویروسی شده باشند بیشتر محتمل است که فرزندی مبتلا به نقص قلبی به دنیا بیاورند.
• افزایش سطح قند خون، مثل موردی که در دیابت دیده میشود، میتواند بر رشد دوران کودکی تأثیر منفی بگذارد.
درمان بیماری قلبی مادرزادی
درمان نقص مادرزادی قلب به نوع و شدت نقص ایجاد شده بستگی دارد. برخی از کودکان دچار نقایص خفیف مادرزادی هستند که به خودی خود در ادامۀ زندگی برطرف میشوند. بچههای دیگر ممکن است دچار نقایص شدیدی باشند که نیاز به درمان گسترده دارد. در این موارد درمان عبارت است از:
دارودرمانی
طیف گستردهای از داروها وجود دارد که میتوانند به قلب در راستای عملکرد بهتر آن کمک کنند. برخی از این داروها برای پیشگیری از لخته شدن خون یا برای کنترل بینظمی ضربان قلب به کار میروند.
دستگاههای قلبی قابل ایمپلنت
برخی از پیامدهای مرتبط به نقایص مادرزادی قلب را میتوان با استفاده از برخی دستگاههای قابل کارگذاری درون بدن شامل انواع پیسمیکر و دفیبریلاتورهای قابل کاشت قلبی عروقی (ICDs) پیشگیری کرد. پیسمیکر به تنظیم ضربان قلب غیر نرمال کمک میکند و دستگاههای ICD میتوانند بینظمیهای شدید ضربان قلب را تصحیح کنند.
کاتترگذاری
تکنیکهای کاتترگذاری به پزشک اجازه میدهد تا برخی نقایص مادرزادی قلب را بدون عمل جراحی و شکافتن قفسه سینه ترمیم کنند. در طول این اقدامات، پزشک یک لوله باریک را به درون وریدی در پا وارد کرده و آن را به سمت قلب هدایت میکند. وقتی کاتتر در موضع درست خود قرار گیرد، پزشک از ابزارهای ظریفی که از طریق کاتتر به قلب هدایت میشوند برای تصحیح نقص موجود در قلب استفاده میکند.
جراحی قلب باز
این نوع جراحی در صورتی که عمل کاتترگذاری برای ترمیم نقص کافی نباشد در دستور کار قرار میگیرد. جراح ممکن است برای بستن سوراخهای موجود در قلب، ترمیم دریچههای قلب یا باز کردن عروق خونی از جراحی قلب باز استفاده کند.
پیوند قلب
در موارد نادر که در آنها ترمیم نقص مادرزادی قلب به دلیل پیچیدگی مشکل امکانپذیر نیست، ممکن است به پیوند قلب نیاز باشد. در طول این عمل، قلب کودک با یک قلب سالم که از اهدا کنندهای گرفته میشود جایگزین میگردد.
بیماری قلبی مادرزادی در بزرگسالان
بسته به نقص موجود، تشخیص و درمان ممکن است به فاصلۀ کوتاهی از زمان تولد، در طول دوران کودکی یا بزرگسالی انجام شود. برخی از نقایص هیچگونه علامتی ندارند تا اینکه فرد به دوران بزرگسالی زندگی خود میرسد، بنابراین احتمال به تأخیر افتادن تشخیص و درمان مطرح است. در این موارد علایم یک نقص مادرزادی قلب به تازگی کشف شده ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• تنگی نفس
• درد قفسه سینه
• کاهش توانایی ورزش کردن
• به سادگی دچار خستگی شدن
درمان بیماری قلبی مادرزادی در بزرگسالان در عین حال ممکن است بسیار وابسته به شدت نقص قلبی موجود باشد. برخی از مردم ممکن است صرفاً نیاز به پایش وضعیت خود داشته باشند و دیگران محتمل است که به مصرف دارو و عمل جراحی نیاز پیدا کنند.
در برخی موارد نقایصی که در طول دوران کودکی مورد درمان قرار گرفتهاند ممکن است مجدداً در دوران بزرگسالی سبب ایجاد مشکلاتی شوند. ترمیم اولیه ممکن است دیگر مؤثر نباشد یا نقص اولیه ممکن است به مرور زمان رو به وخامت بگذارد. بافتهای مجروحی که در اطراف محل ترمیم اولیه بروز میکنند نیز میتوانند سبب بروز مشکلاتی مثل آریتمیهای قلبی شوند.
فارغ از موقعیت فرد دچار مشکل، این موضوع ضروری است که وی برای پیگیری شرایط بیماری خود به پزشک مراجعه کند. درمان ممکن است به علاج اختلال مورد بحث منجر نشود، اما به فرد کمک میکند تا زندگی خود را در شرایط سازنده و فعال ادامه دهد. در عین حال پیگیری پزشکی بیماری باعث میشود تا ریسک پیامدهای جدی مثل عفونت قلب، نارسایی قلبی و استروک در بیمار کاهش پیدا کند.
پیشگیری از بیماری قلبی مادرزادی
زنان باردار یا زنانی که در صدد باردار شدن هستند میتوانند برخی مراقبتهای خاص را برای کاهش ریسک زایمان بچهای دچار نقایص مادرزادی قلب در دستور کار قرار دهند:
• اگر زنی باردار بوده یا در صدد بارداری است باید در مورد هر داروی تجویزی یا غیر نسخهای مورد مصرف خود با پزشک مشورت کند.
• اگر زنی دچار دیابت است، باید مطمئن شود که سطح قند خون وی پیش از باردار شدن تحت کنترل قرار گرفته است. در عین حال همکاری با پزشک برای مدیریت بیماری در طول بارداری اهمیت حیاتی دارد.
• اگر زن در مورد سرخک یا سرخجه واکسینه نشده است باید از تماس با افراد دچار این بیماریها خودداری کرده و با پزشک در مورد گزینههای پیشگیری مشورت کند.
• اگر زنی دارای تاریخچۀ خانـوادگی ابتلاء به نقایص قلبی مادرزادی است، باید در مورد تست ژنتیک با پزشک مشورت کند. برخی از ژنها ممکن است باعث تقویت رشد غیر نرمال قلب شوند.
• زنان باید در طول بارداری از مصرف مشروب الکلی و مواد مخدر خودداری کنند./
Source:
Congenital Heart Disease
Medically reviewed by Debra Sullivan, PhD, MSN, RN, CNE, COI
on February 22, 2016 —
Written by Colleen Story
مطالب پیشنهادی ما برای مطالعه

کدئین برای کودکان بسیار خطرناک است

یک بار بیهوشی به بهرة هوشی کودکان خردسال آسیب نمی زند

کرم بیحسی مؤثرترین کاهش دهندة درد برای واکسیناسیون اطفال است

مصرف آنتیبیوتیک در اوایل کودکی ریسک آلرژی غذایی را در کودکان بالا میبرد

تأثیر رژیم غذایی مادر در دوران بارداری بر بیماریهای ارثی فرزند

فشار خون بالا در کودکان و نوجوانان باعث تضعیف مهارتهای شناختی میشود

آیا مصرف استامینوفن در دوران حاملگی با مشکلات رفتاری فرزندان مرتبط است؟

چهارده اختلال ژنتیکی جدید در کودکان کشف شد

انواع، علایم و درمان میلیا

عدم تحقق پتانسیل وجودی کودکان بر اثر فقر زیاد و کمبود رشد

آنتیاکسیدان شیر مادر از بیماری کبدی در فرزند پیشگیری می کند

داروی جدید پیشرفت بیماری "تباهی عصبی" را متوقف میکند

کودکان دارای مخمر روده در معرض خطر آسم قرار دارند

اُمگا – 3 از آسم دوران کودکی پیشگیری میکند

استرس دوران بارداری باعث مشکلات مادامالعمر برای فرزند میشود

داروهای مخدر نسخهای مسؤول افزایش مسمومیت در کودکان است

توضیح علت خیزش چاقی در نوجوانی با کاهش مصرف کالری در دوران بلوغ!

جنگ بر سر شکر: کودکان باید روزانه کمتر از 6 قاشق چایخوری شکر بخورند

چرا چشمهای من زردند؟ بررسی علل زردی چشم در کودکان و بزرگسالان

نقشهبرداری مغز نوزادان نارس ناتوانی دوران کودکی را پیشبینی میکند

شیر مادر علایم آسم را در کودکان در معرض خطر کاهش میدهد

بازماندگان سرطان دورة کودکی، فقر تغذیه و خطر بیماریهای مزمن

هشدار FDA در مورد کاربرد داروهای بیهوشی عمومی و آرامبخش در کودکان

تبلیغ مواد غذایی،ذائقة کودکان را تغییر میدهد

دیر خوابیدن کودکان پیشدبستانی ریسک چاقی را افزایش میدهد

والدین "سخت گیر" برای آموزش کودکان بیشتر مُضرند تا مفید

شیوع سندرم خستگی مزمن در کودکان بیش از برآوردهای پیشین است

اسکن مغزی و امکان کشف افسردگی در کودکان در معرض خطر

فقر دوران کودکی به تغییرات مغزی منجر به افسردگی مرتبط است

موزیک ویدیوهای یوتیوب منبع تبلیغ الکل و تنباکو در نوجوانان

خطر چاقی بچههای فقیر را بیشتر تهدید میکند

نوزادان نارس بیشتر در معرض ابتلاء به اتیسم قرار دارند

طب سوزنی برای درد مزمن در کودکان ایمن و مؤثر است

آیا افسردگی در اوایل کودکی رشد مغز را دگرگون میکند؟

پوست بچههای سالم را از روغن آفتابگردان و زیتون دور نگه دارید

سیگاری بودن مادر باردار به سلامت کودک در ادامة زندگی آسیب میرساند

سندرم تخمدان پلیکیستیک مادر خطر اُتیسم در فرزند را افزایش میدهد

مواد غذایی آلوده سالانه 125000 کودک را میکشد

آیا بچه من پسوریازیس دارد؟ علایم و درمان

لباس ابریشم برای بچههای دچار اگزما هیچ فایدهای ندارد

مثانه بیشفعال در کودکان - علل، علایم، و درمان

میکرب روده کودکان را در برابر عفونت روده محافظت میکند

غذاهای بدون گلوتن سالم نیستند

یک تخم مرغ در روز کوتاهی قد در کودکان را کاهش میدهد

اختلالات تیک: علل، انواع، و تشخیص

فعالیت جسمانی نوجوانان در حد افراد 60 ساله است!

ارتباط پرهاکلامپسی با DNA نوزادان

مصرف جنینی استامینوفن به مردانگی آسیب میزند

درماتومیوزیت: علایم، علل، و درمان

فقر دوران کودکی بر سلامت قلب در دوره بزرگسالی صدمه میزند

مصرف حشیش در نوجوانان با افزایش خطر جنون مرتبط است

داروی بیهوشی عمومی رشد مغز را در کودکان مختل میکند

مصرف قند مادران باردار با آسم آلرژیک فرزند مرتبط است

هرپانژینا - علایم، علل، و درمان

کاپوت ساکسیدنوم و سفالوهماتوم نوزادان - علایم، علل، و دورنما

کمبود خواب خطر دیابت نوع 2 را در کودکان افزایش میدهد

اختلال دوقطبی در کودکان – ریسک فاکتورها و علایم

چگونه والدین بر جهشهای ژنتیکی جدید در کودکان تأثیر میگذارند؟

دیستروفی عضلانی یا بیماری اتلاف عضلات - علل، علایم، و درمانها

بچههای در معرض خطر اختلالات روانی به شکل متفاوتی میخندند

سیگار کشیدن مادر باردار به فلج مغزی فرزند منجر میشود

چاقی کودکان از دهه 70 تاکنون ده برابر شده است

چگونه سزارین به چاقی فرزند منجر میشود

گیر کردن زبان یا انکیلوگلوسیا - آنچه به دانستنش نیاز است

اختلال بیشفعالی کمبود تمرکز در کودکان و بزرگسالان - علل و تشخیص

امبلیوپی یا تنبلی چشم (چشم تنبل) - علامتها، علتها، درمانها

کلوئید یا رشد بیش از حد بافت همبند در محل زخم - چطور از دستش خلاص شویم؟

دیسلکسی یا ناتوانی در خواندن بر اثر نقص پردازش نمادهای گرافیکی در مغز – علایم، درمانها، و تشخیص

سندرم داون - واقعیات، علایم، و تشخیص

سیتومگالوویروس - انواع، علل، علایم، و تشخیص

بیماری پنوموکوکال، علت شماره 1 مرگ قابل پیشگیری در کودکان زیر 5 سال

فلج مغزی یا سربرال پالزی در کودکان و بزرگسالان - علایم، علل، و درمان

ریفلاکس اسید در نوزادان و کودکان خردسال - علل، علایم، و درمان

اریتروبلاستوزیس فتالیس یا کمخونی همولیتیک - علل، علایم، و درمان

اختلال سلوک یا اختلال مدارا در کودکان و نوجوانان - آنچه دانستنش نیاز است

متهموگلوبینمیا یا کمبود شدید اکسیژن در سلولهای بدن

بیماری دست، پا، و دهان در کودکان و بزرگسالان

خناق یا التهاب نای و حنجره - چیست، و چگونه درمان میشود؟

شب ادراری در کودکان یا بیاختیاری ادراری شبانه در کودکان

بلوغ در پسران و دختران - آنچه دانستنش نیاز است

عفونت گوش در کودکان - علایم، علل، درمان، و ملاحظات

بیماریهای عفونی شایع در کودکان - علایم، تصاویر، پرهیزها

درد در نوزادان و کودکان نوپا - بچه من کجایش درد میکند؟

اختلال نعوظ در نوجوانان - علل، تشخیص، و درمان

هیپوسپادیاس یا قرار گرفتن دهانه آلت تناسلی مردانه در زیر آلت به جای سر آن

ولولوس یا پیچخوردگی غیر نرمال روده بزرگ یا روده کوچک در کودکان و بزرگسالان

همانژیوم خارجی - آنچه دانستنش نیاز است

اختلال نافرمانی ستیزهجویانه - علایم، علل، تشخیص، و درمان

آنچه والدین در مورد یبوست در کودکان باید بدانند

علایم و علل آسم در کودکان

تشخیص و درمان آسم در کودکان

چرا گرسنگی شدید باعث باد کردن معده میشود؟

انسداد یا گرفتگی مجرای اشکی در نوزادان - علل، درمان، و مداوای خانگی

آیا روغنهای ضروری برای نوزادان ایمن است؟

شپش سر - علایم، علل، تشخیص، و درمان

آیا آبریزش بینی بچهها در زمان دندان درآوردن نرمال است؟

نشانههای ضربه مغزی در کودکان

افسردگی در نوجوان یا افسردگی نوجوانی – علایم، علل، تشخیص، و درمان

علایم، علل، تشخیص، و درمان عفونت نوروویروس

علل و درمان یرقان نوزادان یا زردی در نوزاد
نظرات (0)